Hale chłodnicze – z czego się je buduje i jakie mają zalety?

Hale chłodnicze – z czego się je buduje i jakie mają zalety?

Hale chłodnicze to wyjątkowe konstrukcje, które używane są do przechowywania żywności. Te nietypowe obiekty projektuje się w odmienny sposób od tradycyjnych hal, z wykorzystaniem nowoczesnej technologii oraz z zachowaniem wymogów sanitarnych. Tego rodzaju magazyny są kluczowe dla przedsiębiorstw działających w branży spożywczej oraz przetwórczej.

Chłodnie magazynowe- z jakich elementów się składają?

Chłodnie magazynowe są budowane na podstawie lekkiej konstrukcji stalowej. Ich szkielet, czyli konstrukcję nośną stanowi system kratownic albo blachownic stalowych. Wszystkie elementy zabezpieczone są specjalnymi preparatami antykorozyjnymi, które są bezpieczne dla produktów spożywczych. Konstrukcja jest też malowana, farbami ogniochronnymi. Kolejnymi istotnymi elementami jest obudowa ścian, sufitu oraz dachu chłodni. Stanowią ją płyty warstwowe, które zapewniają obiektowi dobrą izolacją cieplną, a ich gładka powierzchnia wewnętrzna jest łatwa w czyszczeniu. Ważną częścią obiektu jest też posadzka przemysłowa, często pokrywana warstwą żywicy.

Budowa hal- wykorzystane materiały

Aby hala chłodnicza dobrze spełniała swoje zadania, musi być wykonana z najlepszej jakości materiałów. Co ważne, powinny one spełniać restrykcyjne standardy sanitarne oraz kryteria techniczno- użytkowe. Niezbędne jest też posiadanie przez nie właściwych atestów. Nie bez znaczenia jest też użyta technologia oraz nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne. Uzyskanie optymalnych warunków do przechowywania produktów spożywczych jest koniecznością. Magazyny chłodnicze muszą wyróżniać się wysokim poziomem efektywności energetycznej, ponadto powinny zapewnić dobrą izolacyjność. Właśnie dlatego do tworzenia konstrukcji wykorzystuje się płyty warstwowe o pożądanej grubości. Producenci sięgają po nowoczesne chłodnicze płyty warstwowe z rdzeniem z pianki PIR. Nie bez znaczenia jest też sam montaż hali. Zarówno projektowanie, wykonanie, jak i montaż najlepiej zlecić doświadczonej firmie takiej jak np. Kobex.

Wysokiej jakości hale chłodnicze- jakie mają zalety?

Hale chłodnicze okazują się niezastąpionym rozwiązaniem dla przedsiębiorstw zajmujących się branżą spożywczą. Takie konstrukcje mają wiele zalet jak:

  • gwarantują świetną izolację termiczną oraz szczelność gazową,

  • są odporne na przenikanie wilgoci, zagrożenia pożarowe, przemarzanie,

  • można je dostosować do indywidualnych potrzeb,

  • zapewniają możliwość optymalnego wykorzystanie przestrzeni wewnątrz obiektu,

  • można je z łatwością w razie potrzeby rozbudować,

  • są wytrzymałe i stosunkowo tanie w budowie.

Hale chłodnicze to trwałe, funkcjonalne, a przy tym estetycznie wykonane konstrukcje.

Materiał zewnętrzny

Redakcja info-migrator.pl

Zespół profesjonalistów, którzy doskonale rozumieją dynamicznie zmieniający się świat. Codziennie inspirujemy naszych czytelników do rozwijania swoich biznesów i finansów. Odpowiadamy na pytania związane z Internetem i pracą. Tworzymy artykuły i poradniki pełne sprawdzonych treści.